SeneCura SeniorCentrum Kolín

Den otevřených dveří nového SeniorCentra Kolín proběhl 16.2.

V nově otevřeném SeneCura SeniorCentru proběhl Den otevřených dveří

V pátek 16. února se SeneCura SeniorCentrum Kolín představilo veřejnosti. Den otevřených dveří navštívilo více než 300 zájemců. Úvodní slovo patřilo kromě vedení společnosti SeneCura také starostovi města Kolín Vítu Rakušanovi. Nové moderní zařízení nabízí obyvatelům z Kolína a širokého okolí péči formou Domova pro seniory a velmi žádaného Domova se zvláštním režimem pro osoby se sníženou soběstačností z důvodu Alzheimerovy choroby či jiných typů demence. 

Po slavnostním zahájení Dne otevřených dveří se sociální pracovnice i sám ředitel SeniorCentra Marek Bíško vydali se skupinkami zájemců na prohlídku domova. Hned při vstupu si návštěvníci mohli všimnout orientačního systému – jednotlivá patra jsou pojmenována jako historické budovy nacházející se v Kolíně. Klienti tak mají pocit, že jsou v prostředí, které je jim známé. Tomu napomáhají také tzv. reminiscenční koutky, umístěné po celém domově. Jsou to kusy nábytku či předměty z dob mládí klientů. V pokročilém věku se rapidně zhoršuje krátkodobá paměť, ta dlouhodobá se však upevňuje. Klient se tedy mnoho věcí nepamatuje, v těchto koutcích ale nalézá útěchu a klid.

Domov je bezbariérový, nabízí ubytování v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích, které jsou seskupeny do větších skupin, tzv. domácností. Každá domácnost (skupinka přibližně 12 sob) má svou jídelnu. Na každém patře je terasa. Dále je klientům k dispozici společenská místnost k setkávání, koncertům a přednáškám, místnost pro ergoterapii, kaple, wellness s vířivkou, masážemi nebo kadeřnictví. V areálu SeniorCentra se nachází terapeutická zahrada s dřevěnými zvonkohrami, balančním chodníkem, speciálními posilovacími stroji či i záhonky s bylinkami a drobným ovocem, o něž mohou senioři sami pečovat. Součástí domova je také malá kaple, kde se pravidelně slouží mše.

Všichni návštěvníci si během času stráveného v domově uvědomovali, že SeneCura SeniorCentrum je zařízení, které staví na otevřenosti a individualizaci péče o klienta.  „Klient se svými přáními a potřebami stojí ve středu zájmu všech našich zaměstnanců. Hlavní hodnoty jsou vzájemná úcta a respekt ke klientovým přáním, týmová práce, humanita a podpora lidské důstojnosti, a zejména individuální přístup a vnímání potřeb každého klienta zvlášť,“ říká Marek Bíško, ředitel domova. Klienti si například mohou do domova přivést i své vlastní domácí mazlíčky. Samotný domov si pořídil dvě morčátka, Tipa a Ťapa, a andulku Pepu, o které se pravidelně starají klienti. „Jde vidět, že v tomto domově si lze opravdu připadat jako doma,“ komentovala prohlídku jedna z návštěvnic.

SeniorCentrum se nachází v klidné části Kolína, přesto však nedaleko centra, a to v blízkosti dvou rozlehlých parků. Pokoje jsou vybaveny prvotřídními polohovatelnými lůžky se speciálními antidekubitními matracemi, které přinášejí klientům výjimečný komfort i prevenci komplikací způsobených dlouhodobým pobytem na lůžku. Součástí vybavení jsou i stůl s židlí, skříň s trezorem či noční stolek, pokoje jsou plně k dispozici dalšímu zvelebování samotnými klienty.

SeniorCentrum Kolín se maximálně snaží podporovat a rozvíjet soužití klientů s příbuznými, obyvateli města i představiteli veřejné sféry, domovy jsou proto návštěvám otevřeny nepřetržitě. Blízcí lidé klienta se mohou kdykoliv účastnit společných aktivit i společenských událostí. Speciálně vybavené fitcentrum je zdarma k dispozici i seniorům z okolí ve věku 70+. V příštím roce plánuje SeniorCentrum Kolín otevření dětské skupiny v budově vedle SeniorCentra. Vznikne tak mezigeneračním centrum, kde se vzájemně obohacují všechny věkové kategorie. Toto vzájemné propojení generací také symbolizují tři propojené kruhy v logu společnosti SeneCura.

Dne otevřených dveří se zúčastnila také paní Dita Chrastilová, CFO skupiny SeneCura, pan Ondřej Plšek, provozní ředitel domovů SeneCura v České republice, a Věra Husáková, zástupce ředitele pro rozvoj regionu CEE.

Předchozí článekDalší článek