SeneCura SeniorCentrum Kolín

Pečovatelka Iva Tučková v Kolínském týdnu

Pečovatelka Iva Tučková ze SeniorCentra Kolín v rubrice „Představujeme Vaše sousedy“ v Kolínském týdnu.

Text článku:

PŘEDSTAVUJEME VAŠE SOUSEDY.

Náš projekt nazvaný Lidé odvedle vám pravidelně každý týden přináší příběh člověka z Kolínska. Jsou to lidé z vašeho okolí. Najdete mezi nimi své sousedy, známé anebo lidi, které třeba denně potkáváte a vlastně o nich nic nevíte. My vás s nimi seznámíme. Každý týden na tomto místě.

Ráda naslouchá dávným vzpomínkám a zajímavým zkušenostem seniorů.

Kolín – K oboru pečovatelství se Iva Tučková dostala prostřednictvím úřadu práce. Chtěla tehdy zkusit něco úplně nového. „Celý život jsem prodávala dětské oblečení, skoro pětadvacet let. Už jsem ale cítila syndrom vyhoření, obchod potom i zavřeli. Zaujal mě inzerát, přišla jsem na zkušební směnu a v prosinci už to bude rok, co jsem nastoupila do SeneCura SeniorCentra v Kolíně,“ vrací se do nedávné minulosti.
Na práci pečovatelky je podle ní nejzajímavější práce s lidmi, kdy pomáhá druhým. „Není to rutina, každý den je jiný, přináší nějaké nové poznatky. Myslím, že ta práce má smysl,“ vysvětluje Iva Tučková, která před časem pečovala o svou maminku, když byla nemocná. „Zažila jsem to tedy v rodině a motivovalo mě to, abych pomáhala i ostatním. A jednou budu stará i já,“ dodává. Dělají jí radost obyčejné chvíle. „Třeba když nás napadne si s klienty jen tak zazpívat. Máme tu dobrý kolektiv, práce mě doslova nabíjí. Mám ráda hudbu, líbí se mi, když nás třeba i lidé přes devadesát let učí texty písní z jejich mládí,“ vypráví.
„Dnes jsem hovořila s klientkou, které je přes devadesát, celý život cvičila v Sokole, tak mi o tom vyprávěla. To mě zajímá, jsou tu lidé různých profesí, různých zájmů. Je to pestrá parta,“ říká Iva Tučková, podle níž dokáže být pečovatelská práce i náročná. Relaxuje četbou nebo při vážné hudbě. Energii jí dodávají i dvě vnoučata.

 Další článek