SeneCura SeniorCentrum Kolín

Canisterapie u nás v Kolíně

Do našeho SeniorCentra začala pravidelně docházet 11ti letá fenka border kolie – ISHA. Je to sice už psí seniorka, ale energie a lásky na rozdávání má spoustu a ráda se o ni podělí i s našimi klienty.

Canisterapie je moderní metoda, která využívá psy k pozitivnímu působení na člověka. Pomáhá i tam, kde jiné léčebné metody selhávají nebo nejsou možné. Pomáhá lidem trpícím depresemi, psychickými poruchami a obecně všem, kteří se cítí smutní a opuštění. Cílem je pomocí psa rozvíjet myšlení, paměť, komunikaci, orientaci v prostoru, sociální cítění, motoriku, pohyb a v neposlední řadě navození pocitu radosti a pohody. Canisterapii provádíme jak individuální, tak skupinovou.

Individuální canisterapie je hojně využívána především u imobilních klientů jako součást bazální stimulace. Teplo psa, jeho klidný dech a dotek, velmi příznivě působí na psychiku. Pomocí pejska můžeme klienta i přirozeně podpořit a motivovat k pohybu.

Skupinová canisterapie zase klienty podporuje ve vzájemné komunikaci a spolupráci.  Pes je zdroj legrace a zábavy, protože umí spoustu triků, podněcuje ke vzpomínkám na své domácí mazlíčky, kteří tvořili důležité místo v jejich životech. Pejsek nás doprovází i při posezení a odpočinku na zahradě, kde dokresluje a zároveň podtrhuje příjemnou atmosféru.

U určitých klientů se nám velmi osvědčilo svěřit pejska na chvíli výhradně do jejich péče. Mohou tak zase na chvíli zažít ten hezký pocit, že teď májí pejska jen pro sebe, což vede k pocitu štěstí a zároveň to posiluje i jejich sebevědomí.

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka, naše ISHINKA se tak stává nepostradatelnou členkou našeho týmu.

 Další článek