Jihoamerický týden v SeniorCentru Kolín
Během gurmánského týdne na téma Jižní Amerika jsme si povídali o plodinách, které se do našich kuchyní dostali až po objevení Ameriky díky tzv. Kolumbovské výměně. Dnes běžně používané plodiny jsme si prohlédli, osahali a zavzpomínali na recepty, ve kterých je naše klientky a klienti používali. Neopomněli jsme brambory, kukuřici, slunečnici, rajčata, chilli, fazole, kakao a čokoládu.
Ochutnali jsme i některé pochutiny typické pro jihoamerickou kuchyni. U dam měl největší úspěch nektar z plodů guave, u pánů pak pikantní kukuřičné křupky nachos. Pro všechny pak byla nejpříjemnější ochutnávka čokolád s vysokým podílem kakaa.
Tématu jsme se věnovali celý týden na všech domácnostech, a s některými klientkami jsme se domluvily i na další dny na tvoření mozaiky – mapy ze semen plodů z Jižní Ameriky pocházejících (fazole, slunečnice, dýně, kukuřice, quinoa…).