SeneCura SeniorCentrum Kolín

Gurmánské týdny v SeniorCentru Kolín

Během celého roku jsme každý měsíc měli jídelníček zpestřený cizokrajnými jídly v rámci gurmánského týdne. K tomu se snažíme připravovat i tematický program. Naši klienti za svůj dlouhý život prožili hodně. A stejně tolik toho mají na vzpomínání a vyprávění. Povídali jsme si například o středomořské kuchyni a zvycích. Poznáte podle fotek, které země jsme si připomněli?

Na téma Jižní Amerika jsme si zase povídali o plodinách, které se do našich kuchyní dostaly až po objevení Ameriky díky tzv. Kolumbovské výměně. Řada z nich už v našich končinách tak zdomácněla, že si bez nich vaření ani neumíme představit. Dnes běžně dostupné plodiny jsme si prohlédli, osahali, přivoněli a zavzpomínali na recepty, ve kterých je naše klientky a klienti používali. Neopomněli jsme brambory, kukuřici, slunečnici, dýně, rajčata, papriky, chilli, fazole, kakao a čokoládu.

Ochutnali jsme i některé pochutiny typické pro jihoamerickou kuchyni, třeba avokádo nebo kávová zrna v hořké čokoládě. U dam měl největší úspěch nektar z plodů guave, u pánů pikantní kukuřičné křupky nachos. Pro všechny pak byla nejpříjemnější ochutnávka čokolád s vysokým podílem kakaa. Tématu jsme se věnovali celý týden na všech domácnostech.

K podzimu patří i naháňky, hony a pokrmy ze zvěřiny. Povídali jsme si o myslivosti, myslivecké latině a lesní zvěři. Vzpomínali jsme i na myslivce v rodině nebo mezi známými.

Předchozí článekDalší článek